3-årstest

Nu är det dags för 3-årstest och nytt för i år är att hästarna ska visas i en grupp om 1-4 på ridprovet. Hingstarna ska fortfarande visas en och en, till exempel i början eller i slutet av ett visningspass med en valack före eller efter. Kring detta finns det förmodligen ganska många åsikter. Vi tycker att det både är positivt och negativt.

 

Det positiva är att hästarna har sällskap och förmodligen blir mer avslappnade än vad de är när de är själva. Kan få mer framåtbjudning vilket gör att de visar sina gångarter bättre. Det beror ju dock på om de får vilken häst som kommer få gå först, hamnar en häst med mindre framåtbjudning först kommer det ge negativ effekt på alla hästar. Tvärtom om en häst med god framåtbjudning hamnar först kommer även det påverka den andra hästarna men då förmodligen på ett positivt sätt. Det är även bra då man sparar tid när man gör på detta sätt.

 

Det negativa är om en häst blir skrämd eller busar till det så kommer det påverka alla andra, då det hästarna bara är 3 år så är det såklart större chans att detta händer. Detta kan då leda till att det blir kaos bland hästarna, men man får då hoppas på att ryttarna som visar hästarna är så skickliga att de kan hantera situationen. Tyvärr är det ju så att när olyckan är framme kan inte alltid den skickligaste ryttaren lösa situationen och riskerna blir betydligt större när man ska rida unga hästar i större grupp, då man inte har en aning om vad det är för hästar man hamnar med.


Linda ska visa sin 3åring Rally om ca en månad och hon är glad över att hon har en hingst så att hon slipper rida i grupp.

 

Vi tycker att man såklart ska ge detta en chans då det kan vara en bra lösning men konsekvenserna kan bli stora om inte allt går som det ska.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0